Хрупкав Тиквеник

на

Заповядайте и във Фейсбук 50Нюанса Вкус

  • 600-700гр. сладка тиква Цигулка,Матилда или др.
  • 1 пак. кори за баница
  • 3ч.л. канела
  • 1/2ч.л. индийско орехче (равна)
  • 200гр. светла кафява захар(може и бяла)
  • 50гр. масло
  • 1/2ч.ч. печени и наситнени орехи(може и сурови,но вкуса ще е друг)
  • около 200гр. разтопено масло за намазване
  • още кафява захар и пудра захар за ръсене

Тиквата се обелва,настъргва и се обърква с канелата,захарта, и индийското орехче. В дълбока тенджера се разтопява маслото и тиквата се задушава за 5-10 мин. Фурната се загрява на 190 градуса. Взема се една кора и се намазва обилно с разтопено масло. Върху нея се слага втора кора,която също се намазва с масло. Поръсва се със захар леко и в края на кората се слага около 1-2с.л. от тиквата. Поръсва се с орехи(виж снимките). Завива се на стегнато руло и се нарежда в намаслена тава. Така се процедира с всички кори. Готовият тиквеник се намазва обилно с разтопено масло отгоре и се наръсва с кафява захар. Пече за около 40мин. до карамелено кафяв цвят. Като се извади от фурната не се покрива с нищо и се оставя да се охлади напълно. Охладен се поръсва с пудра захар и се консумира на стайна температура.

Вашият коментар