- 500гр. брашно + още за доомесване
- 15гр. прясна мая или 1 пак. суха
- 1ч.л. сол
- 1с.л. захар(равна)
- 220мл.хладко прясно мляко + още за намазване преди печене
- 40гр. разтопено масло + още за намазване след печене
- 1бр. яйце на стайна температура
- По желание семена- сусам,маково семе,ленено семе….
- Плънка по избор- краве сирене,топено сирене,кашкавалена моцарела/кашкавал,колбас…
Брашното се пресява и се забърква маяно тесто. В хладкото мляко се размива маята,добавя се захарта и 5с.л. от брашното до консистенция на боза. Оставя се за 10-15мин. да шупне. Прави се кладенче в останалото брашно и в него се слагат, яйцето,маслото(да не е вряло),солта и маяното тесто. Върху набрашнен плот се замесва меко и гладко тесто( меко като меката част на ухото). Тестото се слага в намазнена купа и се оставя да втаса за 1,30ч.- 2ч. на топло или в хладилник* за през ноща. Втасалото тесто се разделя на 2 части. Всяка част се премесва за кратко и оформя на топка. Разточва се кръг с дебелина около 1см. и се нарязва на 8 триъгълника. С точилка леко се разточва острия връх на триъгълника,плънката се поставя в началото и се завиват кифлички. Нареждат върху тава с хартия за печене,покриват се с кърпа и се оставят 20-30мин. да починат. Втасалите кифлички се намазват с прясно мляко и се поръсват със семена. Пекат се в предварително загрята фурна на 180градуса за около 25-30мин. Щом се извадят веднага се намазват с краве масло.
Забележка!*
Ако сте оставили тестото в хладилника не е нужно да го темперирате тъй като има процес втасване преди печенето!