Златното мляко или Мляко от куркума е индийска напитка която е много полезна и има лечебни свойства. Най общо казано това е супер храна. Едни от ползите са:Укрепва имунитета на организма.Прочиства черния дроб от токсини.Регулира високото кръвно налягане.Подобрява паметта и мозъчната функция.Лекува редица кожни заболявания.Намалява нивата на холестерола.Подобрява здравето на храносмилателната система.Облекчава неврологични заболявания.Понижава триглицеридите в кръвта.Регулира метаболизма и теглото.Има добри антимикробни и аналгетични свойстваМожете да прочете в интернет повече за този древен елексир, а ето ви и рецепта от мен!
- 1ч.ч. мляко(домашно най-добре, може и ядково,кокосово…)
- 1/2ч.л. куркума(ако има прясна още по добре)
- 1/4ч.л. пресен джинджифил (може и сух)
- 2-3 зрънца черен пипер-или щипка млян(важен е и подпомага усвояването на куркумина от организма)
- 1 пръчка канела
- мляна канела за поръсване
- 1с.л. мед или друг полезен подсладител
- 1/2ч.л. кокосово масло (по желание)
Всичко без меда,мляната канела и кокосовото масло сложете в касеролка и кипнете. Ако ползвате пресни куркума и джинджифил може да прецедите преди да сервирате.Подсладете,добавете маслото и поръсете с канела
Забележка!!!
Можете да приготвите и паста от подправките с малко вода(да не е чешмяна)да съхранявате в хладилник до 2 седмици. Добавяте по 1ч.л. паста в горещо мляко. Аз лично предпочитам да варя заедно