- За 8бр. сладки или солени
- 320гр. брашно
- 2с.л. захар(солени) 4с.л. захар(сладки)
- 1с.л. бакпулвер
- 1ч.л. сол(за солени) 1/2ч.л. (за сладки)
- 1ч.л. ванилия за сладките
- 120гр. студено масло
- 180мл. прясно мляко+1с.л. оцет
- 1бр. яйце
Прясното мляко се разбърйва с оцета и се оставя настрани. Брашното се пресява и разбърква със солта,захарта и бакпулвера. Добавя се маслото,предварително настъргано или наситнено с вилица или др. уред. Обърква се с брашняната смес докато стане на трохи. От млякото се заделят 2с.л. настрани. Яйцето се разбива с оостаналата млечната смес и се добавя към брашното. Разбърква се докато не се виждат сухи бучки. Тук се добавят желаните топинги- солени или сладки(виж по-долу). Върху набрашнен плот сместа се изсипва, поръсва се с брашно отгоре и без да се меси се оформя на топка. Сплесква се леко(около 10см. дебелина). Реже се на 8 триъгълника и се пробива в хладилника за 30 мин. или една нощ, без да се покрива. Фурната се загрява на 200 градуса. Сконите се намазват с отделените 2с.л мляко+оцет и се пекат за около 20 минути. или до златисто.
Сконите търпят различни топинги. Тези които аз направих са:
- Солени:
- 1ч.ч. кашкавалена моцарела
- риган
- маслини
- скилидка чесън
- Сладки:
- 1/2ч.ч. нарязан шоколад
- шепа зърна от нар
- есенция ром
- Ето и още няколко идеи:
- Сладки:
- Боровинки,бял шоколад и лимонови кори
- Ягоди и шоколад с глазура от крема сирене
- Ябълки,канела и орехи
- Солени:
- Чедър,пресен лук и мащерка
- Бекон, див лук и чедър
- Тивкички и копър
- Козе сирене и чери домати и много други…