Английски Скони(Scones)

на
Заповядайте и във Фейсбук 50Нюанса Вкус
  • За 8бр. сладки или солени
  • 320гр. брашно
  • 2с.л. захар(солени) 4с.л. захар(сладки)
  • 1с.л. бакпулвер
  • 1ч.л. сол(за солени) 1/2ч.л. (за сладки)
  • 1ч.л. ванилия за сладките
  • 120гр. студено масло
  • 180мл. прясно мляко+1с.л. оцет
  • 1бр. яйце
С нар и шоколад!

Прясното мляко се разбърйва с оцета и се оставя настрани. Брашното се пресява и разбърква със солта,захарта и бакпулвера. Добавя се маслото,предварително настъргано или наситнено с вилица или др. уред. Обърква се с брашняната смес докато стане на трохи. От млякото се заделят 2с.л. настрани. Яйцето се разбива с оостаналата млечната смес и се добавя към брашното. Разбърква се докато не се виждат сухи бучки. Тук се добавят желаните топинги- солени или сладки(виж по-долу). Върху набрашнен плот сместа се изсипва, поръсва се с брашно отгоре и без да се меси се оформя на топка. Сплесква се леко(около 10см. дебелина). Реже се на 8 триъгълника и се пробива в хладилника за 30 мин. или една нощ, без да се покрива. Фурната се загрява на 200 градуса. Сконите се намазват с отделените 2с.л мляко+оцет и се пекат за около 20 минути. или до златисто.

С моцарела и маслини!
Разделих тестото на две и направих сладки и солени!

Сконите търпят различни топинги. Тези които аз направих са:

  • Солени:
  • 1ч.ч. кашкавалена моцарела
  • риган
  • маслини
  • скилидка чесън
  • Сладки:
  • 1/2ч.ч. нарязан шоколад
  • шепа зърна от нар
  • есенция ром
  • Ето и още няколко идеи:
  • Сладки:
  • Боровинки,бял шоколад и лимонови кори
  • Ягоди и шоколад с глазура от крема сирене
  • Ябълки,канела и орехи
  • Солени:
  • Чедър,пресен лук и мащерка
  • Бекон, див лук и чедър
  • Тивкички и копър
  • Козе сирене и чери домати и много други…

Вашият коментар