- За 5бр.
- 180мл. топла вода
- 1с.л. масло
- 50гр. мед
- 160гр. бяло брашно+още за доомесване
- 130гр. пълнозърнесто брашно
- 1-2с.л. какао
- 1/2с.л. захар
- 1с.л. инстантно кафе
- 1/2ч.л. сол
- 1/2с.л. суха мая
- 20гр. фини овесени ядки
- Още:
- течен шоколад или сладко за пълнеж. (ако ви харесва сладко и солено и със сирене са хубави)
- 1 яйце за намазване
- поръска по желание -макове семе овесени ядки или др.
Последвайте ме във Фейсбук 50Нюанса Вкус Маята се разтваря в топлата вода с 1/2с.л. захар и се оставя да шупне.Двете брашна се пресяват и разбъркват със солта, какаото и овесените ядки. Към шупналата мая се добавя кафето и маслото. В кладенче се изсипва маяната смес и меда и се замесва меко и леко лепнещо тесто(лепне от меда). Оставя се покрито да втаса за около 1-1 1/2ч. Тестото се разделя на 5 топки. От всяка се оформя кифличка и се добавя пълнеж по желание. Готовите кифлички се нареждат върху хартия за печене и се оставят да втасат за 30 мин. на топло или в хладилник за една нощ. Намазват се с разбито яйце и се поръсват по желание. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. Сервирайте с чаша топло мляко или кафе за закуска!