Вълнен венец (козуначено тесто)

на
Защо вълнен? Защото начина на оформяне наподобява вълнено кълбо.😊
  • 300гр. брашно
  • 30гр. захар
  • 1/2ч.л. сол
  • 1ч.л. суха мая
  • 1 яйце размер Л
  • 120мл. топло прясно мляко
  • 30гр. меко масло
  • прясно мляко за намазване
  • Плънка по избор,като може да бъде солена или сладка- сирене,течен шоколад, яйчен крем или др.
Ако сте хапвали онези леко сладникави рогчета от пекарната,то тази красота има същият вкус

Понеже бързах да приготвя закуската, смесих всичко и замесих тестото. Да ама едвам втаса това тесто, като погледнах маята с изтекъл срок. Ако бях шупнала предварително маята щях да имам време да поправя грешката.

😁Та към рецептата. В топлото мляко сложете 1/2с.л. захар и маята. Оставете да шупне,ако не шупне хвърлете и сложете нова. Пресейте брашното и разбъркайте със солта и останалата захар. В кладенче добавете маяното тесто и яйцето и замесете меко и много леко лепнещо тесто. Раздърпайте тук-там и добавете на 2 пъти маслото,като месите до усвояване. Накрая трябва да имате еластично и гладко тесто. Оставете в намаслена купа да втаса за 1ч. Разделете на 5 равни топки. Всяка разточете на елипса около 25см. дълга. Сложете плънка до половината. Другата половина с нож за пица нарежете на тънки ивички. Завийте на рулце,като пригънете и страните(виж снимки долу). Наредете в кръг в предварително намазнена и набрашнена 20см. тавичка. Оставете на втаса за 30 мин. на топло или за една нощ в хладилника(на сутринта ще си изпечете топла закуска). Намажете само с прясно мляко и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 мин. или до златисто.(при нужда сложете фолио).

Вашият коментар