Hot cross buns ( Великденски кифлички/хлебчета с кръстче)

на

Историята на тези хлебчета е все още не ясна. Има теория ,че през 12 век. монах от Англия изпекъл хлебчетата за Разпети Петък и им сложил кръстчета. С тях отбелязал краят на Великият пост. Въпреки това съществува текст от 16 и 17век., който гласи: “ Good friday comes this month, the old women runs, with one or two a penny hot cross buns.“ (В превод: „Наближава Разпети Петък , възрастната жена/старицата бяга с кифлички с кръст за по едно или две пенита(стотинки).Мамчетата които слушат детски песнички,сигурно разпознаха една от тях.😁 Една легенда твърди,че ако изпечените на Разпети Петък кифлички се оставят до другата година,те ще останат свежи и годни за консумация. Също така,те ще бъдат лечебни. Много напомня за нашата содена питка. Един интересен факт е,че през 1592г. кралица Елизабет 1 забранява производството на кифличките. Те просто са били твърде специални и „благословени“ за да се хапват всеки ден. Консумирането им е позволено само на Разпети Петък, Коледа и за погребение. Има и други легенди, факти и митове за тези кифлички,но нека не превръщаме рецептата в приказка. Предлагам да ги опитате и дано ви харесат! ❤🥰

  • За тестото:
  • 1 пак. суха мая
  • 3с.л. топла вода
  • 230 мл. прясно мляко
  • 100гр. масло
  • 70 гр. захар
  • 1ч.л. сол(равна)
  • 1бр. яйце размер Л
  • 450гр. брашно
  • 1с.л. портокалови кори
  • 100гр. стафиди(аз не сложих тъй като не ги обичам)
  • 1 1/2 ч.л. от микс подправки( индийско орехче, канела и бахар)
  • За кръстчетата:
  • 100гр. брашно
  • 70-80гр. вода
  • 2с.л. захар
  • За глазура:
  • 1с.л. прясно мляко
  • 1с.л. захар

Маята се разтваря в топлата вода. Брашното се пресява и разбърква с подправките. Прясното мляко,захарта,  солта и маслото се слагат в касеролка и се загряват до хомогенност. Може и в микровълновата. Добавя се яйцето,като внимавате течността да не е вряла. Прибавят се маята и портокаловите кори. Всичко се излива при брашното е се замесва меко и леко лепнещо тесто. Оставя се в намаслена купа/торба за 1.30-2ч. да втаса. Тестото се разделя на 12 равни парчета и всяко се окръгля на топче. Нареждат се в намаслена и застлана с хартия тава. Размерите са: за кръгла тава 28см. диаметър или правоъгълна около 23х33см. За кръстчетата смесете брашното със захарта и водата. Разбъркайте до хомогенност и прехвърлете в пош. Шприцовайте на кръст хлебчетата и  оставате се за 20-30мин. да втасат на топло(или за една нощ в хладилника). Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 мин или до златисто-кафяво. При потупване отдолу трябва да „бие на кухо“.Още горещи се намазват с разтворената в прясното мляко захар. Сервират се топли или препечени със сладко, маскарпоне или течен шоколад по желание.

Вашият коментар